Odborníky prokázána podpora lidského zdraví ze speciálních hub

14.01.2025

Jednou z velmi oblíbených rubrik v Potravinářském obzoru jsou rady odborníků, jak si pojistit dobré zdraví. Na stránkách magazínu se střídají takové kapacity jako profesorka MUDr. Věra Adámková, kardiochirurg profesor MUDr Jan Pirk - oba špičkoví pracovníci z IKEM Praha a nebo lékařka Ludmila Bendová, která založila v roce 1990 1. školu tradiční čínské medicíny – TCM, kde přednáší a má i svou odbornou lékařskou praxi v Praze v Holešovicích. Rubrika Zdraví tak získala na velké populárnosti a my se v ní nyní zaměříme na zdraví získané z konzumace dřevokazných hub.

Jak uvádí předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík, soustřeďují v této organizaci zástupce všech profesionálních ovocnářů od těch Již za minulého režimu tíhla Ludmila Bendová k přírodnímu a alternativnímu způsobu života, a tak mimo jiné působila v zájmové organizaci Přátelé přírodní výživy. Vedle toho pracovala s profesorem Skořepou na výzkumu lipidů u osob s rozdílným stravovacím režimem (IV. interní klinika FVL UK) a prof. J. Kollárem z Institutu experimentální medicíny v Košicích.

S doktorku Bendovou jsme se tentokrát v rozhovoru zaměřili na účinek dřevokazných hub.

uPaní doktorko, pracujete na klinice tradiční čínské medicíny Pivoňka v Praze 7 a zároveň spolupracujete s firmami dovážejícími různé potraviny z Taiwanu. Těmto produktům se čínská medicína věnuje po tisíciletí a někteří vědci a lékaři za vývoj těchto léčebných metod a preparátů dokonce získali i Nobelovu cenu. (Prof. Tu You-you 2016 objev léku na malárii na podkladě 1500 let starých záznamů čínské medicíny, členka CACMS Chinese Academy of Chinese Medical sciences, kde stážovali i studenti z 1.školy TČM) Jaké produkty doporučujete?

Čínská medicína klade důraz na zdravou životosprávu včetně dietetiky, do které patří i řada dřevokazných hub. Před 2000 lety, kdy TCM vznikala, nebyly k dispozici dnešní až zázračné léky a tehdejší lékaři tedy mnohem více dbali na prevenci včetně diety, cvičení, psychického stavu apod. Jinak veškeré prostředky prochází běžnými schvalovacími postupy jak u nás, tak i ve světě, na Taiwanu, v Kanadě, Japonsku apod.

Síla těchto především hub je v prevenci, v podpoře přirozené regulace imunitního systému, pomáhají zdraví. Právě proto mají takový potenciál! Znalosti tradiční čínské medicíny nám pomáhají určit, pro které konstituce jsou které houby či bylinky vhodné. Občas zařadit nějakou do výživy je samozřejmě vždy prospěšné. Ale mají-li se používat dlouhodobě, je díky TCM možné je vybírat individuálně a pečlivěji.

O jaké houby jde především, a dají se některé z nich pěstovat i u nás, a nebo dokonce tady i rostou?

Ano, v Čechách známe hlívu ústřičnou zvyšující transport cholesterolu v lipoproteinech, a tím pádem snižující cholesterol a působící proti kornatění cév, dále je zdrojem i antibiotických látek jako je pleurotin a má jisté vlivy i na podporu imunity. Hlíva ústřičná je i zdrojem vitamínů B1, B2, B5, B6, B7, B9, C, K a řady minerálních látek. Dále určitě všichni znají i Jidášovo ucho rovněž podporující imunitu a kardiovaskulární systém. Sporná je jen jeho konzumace v těhotenství a při kojení. Dále se u nás běžně pěstuje i houba dlouhověkosti Lentinula edodes spíše známá pod japonským názvem Shitake, japonské studie prokázaly nižší výskyt nádorů při její pravidelné konzumaci u japonské populace. Rovněž se u nás pěstuje Hericium erinaceum, což je houba, která se zkoumá u neurodegenerativních poruch a prokazatelně pomáhá u chronických gastritid a potírá i Helicobacter pylori. Dá se u nás pěstovat i Ganoderma lucidum nebo Coriolus versicolor a obě houby tu i rostou v našich lesích, ale u nás jsou dosud méně známé.

Ve světě je velmi uznávaná outkovka pestrá, latinsky Trametes versicolor, čeleď Chorošovité. Svým vzhledem dává za pravdu přezdívce krocaní ocas. Vějířovité plodnice outkovky o velikosti 2 až 8 centimetrů rostou v trsech střechovitě nad sebou. Horní část klobouku má typickou pásovanou kresbu v různých odstínech hnědé, šedé a okrové barvy. Dokonce se nachází na mnoha místech České republiky, kde je lze na podzim sbírat.

Ano, této houby vypěstované v laboratorních a ekologických podmínkách, již bylo po celém světě zkonzumováno více jak miliony dávek bez nežádoucích účinků. Pro optimální výsledky je nutno ji užívat spíše měsíce a také je důležitá její kvalita. Nicméně lze ji sbírat i u nás v lese. Existují studie potvrzených účinků na třech úrovních zkoumání. Což neznamená, že s ní lze nemoci léčit, ale může výrazně pomoci. Za prvé in vitro (laboratorní výzkumy na tkáňových kulturách ve skleněných miskách), za druhé in vivo (na živých laboratorních zvířatech) a za třetí i v klinickém výzkumu (na nemocných, u kterých byla použita). Není divu jelikož v této houbě bylo prokázáno množství příznivých látek jako jsou seskviterpeny, tramspiroiny, rosenolactony, 15,16 acetonidy, isodrimenediol, funatrol a navíc 38 různých fenolických sloučenin patřících mezi flavonoidy (flavony, flavonoly, flavanony, flavanoly, biflavonoidy, isoflavonoidy atd.). Většina těchto látek je dostupná i ve vodních roztocích této houby, takže dosažitelná a vstřebatelná pro lidský organismus. Bylo prokázáno antivirové působení této houby na původce HPV (human papiloma virus) EBV (virus Ebsteina a Barrové). Dále byla ověřena prospěšnost u pacientů s revmatoidní artritidou, autoimunitním zánětem štítné žlázy, alopecia areata (ložiskové vypadávání vlasů), vitiligo, diabetes mellitus atd. To však neznamená, že lze tyto stavy jen touto houbou vyřešit, jen zlepšuje zdravotní stav lidského organismu a hlavně je nutné ji užívat měsíce, aby se účinek dostavil. Především jde o vynikající prevenci přesně podle starověkých čínských pramenů, kde tyto houby patřily císaři, neboť podporovaly jeho dlouhověkost a tím pádem mír v zemi.

Na internetu se v případě outkovky dočtete, že v mnoha částech světa jde o skvělou součást výživy, u nás ji ministerstvo zakázalo. V době, kdy se občas šíří poplašné zprávy nás zajímá, jaká je skutečnost. Proč by tuto tak zajímavou houbičku mělo zakázat ministerstvo ? Pokud ano, jde o ministerstvo zdravotnictví, zemědělství, nebo je to jen nepravda?

Bohužel zde přesnou odpověď neznám, ale vím, že v SRN se proti tomuto zákazu postavil spolek všech dovozců a do 6 měsíců byla opět povolena a dovozcům byly nahrazeny veškeré ztráty.

Jde tedy o nějaký problém v rámci EU, který se musí vyřešit, neboť tato houbička je ve státech EU používána od 80. let 20. století.

Lékařka, bylinkářka a autorka knih MUDr. Alena Hamplová o houbě rozsáhle pojednává na svém osobním blogu, kde o outkovce píše: "Je používána po staletí v mnoha částech světa jako skvělé léčivo se silnými protibakteriálními, protivirovými a protinádorovými účinky. Je to jedna z nejprobádanějších medicinálních hub."

Obě jste na dané téma velké odbornice a dáváte si za pravdu, v čem je tedy problém? Je tomu z hlediska legislativy?

Doufám, že se mýlím, ale zdá se, že problém je v lidské neznalosti. Do seznamů předběžné opatrnosti jsou umísťovány i byliny, jež jsou v Asii běžnou součástí jídelníčku a v EU jsou obsaženy i v mnoha doplňcích stravy spolu s vitamíny. Opravdu mi to nedává žádný smysl, jelikož sama mám s outkovkou vynikající zkušenosti. Není to všelék, ale na únavu je vynikající.

uJedna z dovážejících společností se údajně s ministerstvy soudí. Je tomu tak?

Pokud vím, tak ano, ale jisté je, že dovozem outkovky se zabývají mnohé společnosti po celém světě právě pro její spolehlivost a neškodnost. Byla by opravdu škoda ji nemít ve výživě obyvatel České republiky i Evropy.

Věřme, že zdravý rozum zvítězí a vzdor někdy zbytečně přehnané legislativě, o jejímž snižování se mimochodem nyní jedná i v poslanecké sněmovně, se úprava v přehnaném nařízení a zákaz změní. Dává to totiž za pravdu logice věci, kdy účinky této houby zdůrazňují odborníci na celém světě a my bychom neměli být výjimkou, zvláště když ze zdravotního hlediska k tomu není žádný důvod.

To máte úplně pravdu, bohužel má naše země jako nakonec celá střední Evropa poměrně vysoký výskyt nádorů, někdy až desetinásobný oproti Asii, odkud pochází znalosti dřevokazných hub. Je až tragické blokovat tuto všeobecně uznávanou houbičku s tak velkým potenciálem pomáhat ve výživě obyvatel.

Na závěr můžete uvést i nějaký příklad, kdy právě tato houba pomohla pacientovi dostat se ze závažného onemocnění?

Mám několik nemocných s tzv. "dlouhým covidem", kteří trpí řadou obtíží spíše neurologického rázu a nejsou práce schopní. Bohužel na toto onemocnění u nás dosud neexistuje "kolonka", takže tito lidé často dlouhé měsíce obíhají různé lékaře a je obtížné jim pomoci. V těchto případech se mi outkovka velmi osvědčila a třeba dáma s docházkovou vzdálenosti 200 metrů byla schopná ujít i 2 kilometry, ale pozor, to je až po roce léčby včetně akupunktury, dalších bylin, diety, cvičení, rehabilitace. Je to vskutku složitá diagnóza, se kterou není mnoho zkušeností, ale zdá se, že diagnostické algoritmy tradiční čínské medicíny tu pomáhají, což potvrzují i studie ze zahraničí. Mám i několik pacientek, které musely být sledovány na gynekologii pro změny na děložním čípku, ale poté, co zařadily do své výživy outkovku v dávce 1-2 gramů denně, tak se jim vše vyhojilo a mohly být vyřazeny z evidence.

Eugenie Línková

Outkovka pestrá
Outkovka pestrá
Dr. Ludmila Bendová
Dr. Ludmila Bendová