Restaurant Week v Praze i Brně
Říjen v pražských a brněnských špičkových restauracích patřil kulinářskému festivalu Restaurant Week. Nabídnul jedlé zlato, lanýže i ukrajinské vareniky. S podrobnostmi festivalu seznámila novináře na tiskové konferenci Anna Grosmanová alias Foodpioneer, úspěšná foodblogerka, která za akcí v České republice stojí od jejího počátku.
Pokud jde o počet restaurací, oproti jarnímu festivalu jich nyní bylo rekordních pětapadesát. Poprvé se s několika restauracemi připojilo i Brno, například s mongolskou restauraci Arslan Buuz nebo mexickou Hermanos.
Po úspěchu v Americe nyní i v České republice
Myšlenka festivalu pochází z New Yorku, na evropském kontinentu jej můžete navštívit v Polsku, České republice a v budoucnu i v Německu. Festival funguje tak, že si zakoupíte vstupenku za 490 nebo 790 Kč a navštívíte vybranou restauraci, kde vám bude nabídnuto speciální tříchodové menu. Tato menu jsou vytvořena výhradně pro festival a nabízejí možnost ochutnat jídla, která byste v daných restauracích běžně nevyzkoušeli. Návštěvnícj si mohli na webu vybrat z různých menu, která obsahovala předkrmy, hlavní chody a dezerty, a to většinou i ve vegetariánské, někdy dokonce ve veganské verzi. Pro restaurace je festival zároveň pozvánkou pro nové návštěvníky.
Jedlé zlato i zauzené pokrmy
Kdo zvolil fine diningové restaurace, toho určitě potěšilo zapojení podniku Dejvická 34, který se pyšní michelinským Bib Gourmand. Menu zde reprezentuje italskou kuchyni šéfkuchaře Tomáše Černého, který se zaměřuje na jednoduchá, ale kvalitní jídla inspirovaná středomořskou kuchyní. Čokoládové crème brulée s kokosovou šlehačkou a jedlým 22 karátovým zlatem - dovedete si představit ještě něco výstřednějšího než jíst zlato?
Další úžasné menu nabídl River Smokes Club, kde bylo možno ochutnat pokrmy připravené metodou uzení, což dodává jejich chuti výraznou hloubku. Jen si představte to složení dezertu: čokoládové brownies se smoukovanými třešněmi, slaným karamelem, malinovým gelem a slaninovou solí.
Celkové vítězství jarního Restaurant Weeku si odnesla fine-diningová restaurace Apelace 21, kterou bylo možno navštívit i teď na podzim. Steak z vyzrálé vepřové plumy, smažená bramborová terina, lanýžová emulze, křenová omáčka, nakládané houby – to byla masová varianta hlavního chodu, který rozhodně stál za ochutnání.
Novinka? Čtyři chody
Festival nabídl novinku, která potěšila všechny milovníky gurmánských zážitků. Restaurace označené hvězdičkou * (jako premium), nabízely výjimečné menu, jež zahrnovalo ne tři, ale rovnou čtyři chody. "To znamená, že hosté, kteří si vybrali tuto nabídku, dostali za stejnou cenu přidanou hodnotu v podobě amouse bouche. Tato exkluzivní možnost umožnila návštěvníkům zažít ještě bohatší gastronomický zážitek a objevit nové chutě i dovednosti šéfkuchařů, kteří své umění povýšili na prémiovou úroveň," říká Andrea Grosmannová.
Zajímavé bylo podívat se do etnických restaurací připravujících ukrajinské, japonské, nebo halal jídlo. Poznat kulturu jednotlivých zemí bylo možné například v gruzínském Samefo nebo Vazi, kde se každý pátek pořádaly ve večerních hodinách tradiční gruzínská taneční vystoupení.povýšili na prémiovou úroveň," řekla Anna Grosmanová. Tak třeba španělská Tapárna, která byla letos součástí festivalu poprvé, takto nabídla manchego Curado s černým lanýžem. Teprve po něm následovalo jako předkrm foie gras.
Vaření ve stylu zero waste
Při přípravě pokrmů je kladen důraz na koncept "Respect Food", což znamená, že se restaurace snaží minimalizovat plýtvání surovinami. Například rezervace je možné provádět maximálně den dopředu. To znamená, že pokud se rozhodnete koupit vstupenku na festival a ten den navštívit restauraci, nebude to možné. Restaurace tak mohou lépe plánovat, vařit z čerstvých surovin a minimalizovat plýtvání potravinami.
Jídlo nezná hranic
Zajímavé bylo podívat se do etnických restaurací připravujících ukrajinské, japonské, nebo halal jídlo. Poznat kulturu jednotlivých zemí bylo možné například v gruzínském Samefo nebo Vazi, kde se každý pátek pořádaly ve večerních hodinách tradiční gruzínská taneční vystoupení. Organizátoři nezapomněli ani na asijské restaurace, které jsou obvykle oblíbené zejména kvůli rybím pokrmům a sushi. Na jaře bodovalo například japonské Bisutoro. Oblíbené jsou i tradiční vietnamské Nhà hai hành a Teplá kačka, nebo Imperial Sushi.
"Prostřednictvím našich restaurací se hosté mohli podívat opravdu po celém světě, od Jižní Ameriky přes Indii, Francii až po Itálii. Během návštěvy pražských restaurací, které se na festivalu podílejí, absolvovali kulinářskou cestu kolem světa, aniž by museli balit kufry. Itálii reprezentovaly například pobočky La Bottega, do Francie jste se podívali v Bílé krávě, v jiných restauracích se podávalo indické, americké i argentinské menu. Samozřejmě se nezapomnělo ani na české jídlo, které bylo k ochutnání v zahradě nebo hotelové restauraci The Artisan oceněné v minulém ročníku za nejlepší obsluhu," uvedla dále Anna Grosmanová.
Text Bohumil Brejžek
Foto Bohumil Brejžek a Anna Grosmannová