Strašení škodlivinami v potravinách se nezakládá na pravdě

14.01.2025

Podle této zprávy má třeba na poškození střev vliv E 220, 221, 222, 223, 224, na poruchy zažívání E 338, 339, 340, 341, 450, 451, 483, 485, 486, na kožní onemocnění E 230, 231, 232, 233, vitamín B12 ničí obsah E 200, a tak lze jmenovat z většího výčtu dál.

Obrátili jsme se proto na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI), aby nám tak zvaně nalila čistého vína a potvrdila nebo hlavně vyvrátila nepravdy. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat a od tiskového mluvčího této renomované kontrolní organizace Mgr. Pavla Kopřivy se nám dostalo zajímavého vysvětlení.

Opodstatněnost použití aditiva v potravině

Především uvedl, že každá potravinářská přídatná látka (aditivum) musí projít před svým použitím v potravině nezávislým hodnocením své bezpečnosti. Dále se musí prokázat opodstatněnost a nezbytnost použití aditiva v potravině. "V Evropské unii musí být všechny potravinářské přídatné látky před svým použitím v potravině posouzeny Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Posouzení bezpečnosti přídatných látek provádí vědecký panel EFSA, který se přídatnými látkami zabývá. Pokud EFSA neshromáždí dostatek důkazů k prokázání bezpečnosti, není přídatná látka zařazena na seznam povolených aditiv, tj, do přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách," jasně konstatoval přísnost v použití aditiv Pavel Kopřiva.

Průběžně také probíhá přehodnocování bezpečnosti již dříve schválených aditiv na základě nových vědeckých poznatků a studií. "Pokud existují obavy z možné zdravotní závadnosti již dříve schválené potravinářské přídatné látky a v případě, když není k dispozici dostatek důkazů, které by bezpečnost přídatné látky potvrzovaly, může být přídatná látka vyřazena ze seznamu schválených aditiv," dodal Kopřiva.

Jak dále uvedl, některá aditiva jsou povolena přidávat do potravin v množství "quantum satis", což znamená, že není stanovena číselná hodnota, přidává se technologicky nezbytné množství. Ostatní mají stanoven maximální množstevní limit, který zohledňuje například i předpokládanou četnost konzumace dané potraviny a konzumaci dané potraviny citlivými skupinami spotřebitelů.

Kolující seznam vykazuje známky kachny, moderně fejku

Předložený "seznam" je podle inspektorů značně neaktuální. Obsahuje i látky, které nejsou schválenými přídatnými látkami, které je v EU do potravin povoleno používat.

Obecně lze říct, pokud jsou ze strany výrobců dodržovány podmínky použití přídatných látek dané platnou legislativou, tedy nařízením (ES) č. 1333/2008, je konzumace potravin s obsahem přídatných látek bezpečná.

"Stejně jako v případech jiných složek potravin platí, že je důležité konzumovat pestrou a vyváženou stravu," uzavřel Pavel Kopřiva.

Eugenie Línková