Vítězná pekárna s oblíbenými produkty boduje
Akciová společnost Beas byla založena 11. března 1991 v Hradci Králové a v listopadu téhož roku vydražila společnost ve veřejné dražbě pekárnu Lično. V roce 1999 převzala i cukrárenskou činnost v Letohradě a v roce 2015 dokončila výstavbu na zelené louce pekárny v Choustníkově Hradišti v Podkrkonoší. Pekárna je nyní vybavena nejmodernější technikou na výrobu běžného pečiva, chleba a jemného pečiva.
Pekárna Lično má v současné době 9 pekárenských linek v provozu a z okresní pekárny se stal postupně významný subjekt, působící v rámci krajů Pardubického a Královéhradeckého. Do svého rozvoje investovala pekárna více než 200 milionů korun, a to částečně i s využitím evropských dotačních fondů. Vedení firmy, jak se ukazuje, investuje ale nejen do samotného provozu výroby, od roku 2008 má i novou velkokapacitní čistírnu odpadních vod.
Mezi oblíbené výrobky pekárny patří jak Ličenský rohlík, tak i Ličenská houska,dále je to dýňovoořechový chléb a nebo vánočka s rozinkami a řada dalších pekárenských produktů.
Obilí, kmín a mák z vlastního družstva
Ve vlastním zemědělském družstvu BEAS AGRO v Rasoškách si pekárna pěstuje některé plodiny, které pak používá na výrobu pečiva. Jsou to různé druhy obilí, ale i kmín a mák. Mák se používá nejen jako posyp rohlíků a housek, ale především mletý do makových náplní vynikajícího jemného pečiva.
Na přírodní bázi
Od samého počátku je základní filozofií firmy BEAS, a.s. produkce pekařských výrobků na přírodní bázi, tj. bez použití "potravinářské chemie" - tzv. aditiv (zlepšujících látek, emulgátorů, stabilizátorů, konzervantů atd.), případně jejich minimalizace. V obou pekárnách je zaveden systém kritických bodů při výrobě potravin (HACCP) a pekárny jsou certifikovány podle mezinárodního standardu bezpečnosti potravin IFS (International Food Standard).
Plynofikace pekárny
Další prioritou firmy je pozitivní vztah k životnímu prostředí. Investice směřovaly mimo jiné do plynofikace pekárny Lično (náhrada LTO). V nové pekárně v Choustníkově Hradišti byla instalována plynová centrální kotelna s využitím termooleje jako topného média do pecí (energetické úspory). Na obou pekárnách byla instalována zařízení na využití odpadního tepla, tzv. EKOBLOKY, střešní fotovoltaické elektrárny a velké investice šly i do obnovitelných zdrojů energií.
Chléb s mnoha variantami
Vedle vítězných chlebů v soutěži Chléb roku 2024 – Hradišťanu (1200 g) a Hradišťanu speciál (800 g), které nabízí pekárna jak nebalené, tak i balené krájené, peče pro své zákazníky různé pšeničnožitné, žitnopšeničné, pšeničné, žitné i vícezrnné chleby.
Pekárna Lično, jako jedna z mála pekáren, vyrábí chléb z tradičního třístupňově vedeného kvasu, což je kvas připravený bez použití startovacích kultur bakterií mléčného kvašení. Při výrobě takto vedeného kvasu pro Ličenský chléb kvasový dochází ke spontánnímu pomnožení kvasinek a bakterií mléčného kvašení, jejichž metabolické produkty zásadně ovlivňují vlastnosti připravovaných chlebů.
V současné době se velké oblibě těší měkčí chleby s větším podílem pšeničné mouky jako jsou například chleby Manka, Robátko a velmi oblíbený Podmáslový chléb. Zároveň zde vyvíjejí i nové vícezrnné chleby. Mezi úspěšné patří vítězné chleby z kategorií Novinka roku a Chléb bez hranic z minulých let - např. Mrkvánek s dýní, Hradišťský Zrník, Mrkvovodýňový chléb Cipísek, ale i "stálice" chléb Aroma, nebo Anče a také chléb Ličenský Kardík dle vlastní originální receptury se speciální solicí směsí, ve které je chlorid sodný částečně nahrazen chloridem draselným. Vícezrnný chléb Hradišťský Slunečník je zástupcem celozrnného chleba. Mezi další chleby s vyšším množstvím vlákniny patří chléb s hlívou ústřičnou - chléb Porlico.
BEAS, a.s. je dlouholetým členem Svazu pekařů a cukrářů ČR, Potravinářské komory ČR a rovněž i členem Hospodářské komory ČR.
Stranu k soutěži Chleba roku připravila
Eugenie Línková