Lehké ráno s mlékem bez laktózy

14.01.2025

Před časem jsme v magazínu Agrární a Potravinářský obzor představili mléčné výrobky mlékárny Olmy z Olomouce, vhodné pro celiaky. Ti jsou citliví na škrob ve výrobcích, a tak zejména různé druhy pudinků a výrobků s označením Pierot jsou tou nejlepší nabídkou pro tento druh postižení organismu. Ten se staví odmítavě k některým látkám, vyskytujících se v potravinách. Dalším druhem určitého typu onemocnění je intolerance k laktóze s dopadem na špatné trávení. Týká se to asi 20 % dospělé populace v Česku, která se s tímto typem zdravotního omezení potýká. Laktóza je mléčný cukr, který se v lidském těle rozkládá v tenkém střevě enzymem zvaným laktáza. Pokud má člověk tohoto enzymu nedostatek, nestrávená laktóza se přesouvá do tlustého střeva, kde reaguje s bakteriemi a způsobuje výše zmíněné potíže.

Přesto není nutné při tomto omezení vyřadit ze svého menu mléčné výrobky úplně, a tak je tu další nabídka odborníků, a tentokrát je to zase z mlékárny Kunín. Přinášíme 5 tipů, jak na intoleranci na laktózu vyzrát. K dané tematice se vyjadřují jak dva specialisté z řad lékařů, kteří s mlékárnou úzce odborně spolupracují, tak i zástupce mlékárny Kunín.

Rozdělte konzumaci mléčných výrobků do menších porcí

Největší paseku v těle udělá konzumace velkého množství mléčných výrobků najednou. Proto si je v jídelníčku rozdělte do menších porcí po dobu celého dne a vyvarujte se toho, abyste jedli mléčné výrobky na lačno. Obecně se uvádí, že lidé s intolerancí na laktózu zvládnou denně sníst potraviny s obsahem 10 g laktózy, což odpovídá asi 200 ml kravského mléka. Jde ale o velmi obecné doporučení a každý si musí sám vyzkoušet, jaké množství dokáže v mléčných výrobcích bez problémů strávit.

Pečlivě čtěte potravinové etikety

Možná vás překvapí, v kolika různých potravinách můžete na mléčný cukr neboli laktózu narazit. "Kromě mléčných výrobků ji najdete také v různých polotovarech, instantních polévkách, slaném i sladkém pečivu, sušenkách nebo jiných sladkostech. Vyplatí se proto pečlivě číst složení potravin, které kupujete," říká Andrea Mokrejšová, nutriční specialistka, absolventka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Velký pozor si dejte na produkty se sušeným mlékem či syrovátkou. Ty patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem laktózy na 100 g a mohly by vám přivodit opravdu vážné potíže.

Vsaďte na bezlaktózové mléko

V obchodech je dnes řada výrobků, které obsahují nízké, ba dokonce nulové množství laktózy. "Patří mezi ně i mléka zcela bez laktózy, která dnes již umíme zpracovat tak, aby byl výsledný obsah laktózy 0,01 g na 100 ml," říká Petra Farkašová z Mlékárny Kunín. Právě Mlékárna Kunín mléko bez laktózy pro český trh vyrábí pod značkou Lehké ráno. V obchodech najdete také pomazánky, smetany, šlehačky či jogurty bez laktózy, ve kterých je mléčný cukr již předem enzymatickou cestou rozložen.

Nebojte se tvrdých sýrů a fermentovaných mléčných výrobků

Snížený obsah laktózy se přirozeně nachází také ve fermentovaných mléčných výrobcích a některých sýrech. Fermentací dochází k redukci laktózy přibližně o 20 – 30 %, a proto nemusí klasické jogurty, kefíry či zakysaná smetana představovat závažnější problém. Podobně bez větších rizik jsou některé tvrdé sýry jako je ementál nebo parmazán. Dejte si ale pozor. Některé druhy čerstvých nebo syrovátkových sýrů mohou obsahovat laktózy naopak více. (UVÉST PŘÍKLAD)

Mléčné výrobky se zdrojem sacharidů

Pro lepší trávení doplňte mléčné výrobky o zdroj sacharidů. Může jít třeba o pečivo nebo ovesné vločky, zlepšit vstřebávání laktózy mohou i různé ořechy, které tuky obsahují. Ty zpomalí průchod mléčného cukru trávicím traktem, především tenkým střevem a vytvoří lepší podmínky pro funkci menšího množství enzymu laktázy, který bude s laktózou déle v kontaktu a bude ji lépe rozkládat.

Nebojte se vyhledat lékaře v případě bolestí břicha

Pokud jsou vaše obtíže s trávením laktózy opakované a trpíte po konzumaci mléčných výrobků silnými bolestmi břicha či průjmy, nebojte se vyhledat lékaře. "Ten má několik možností, jak zjistit závažnost vaší intolerance na laktózu. Nejčastěji se využívá dechový test, vyšetření vzorku stolice, zjištění hladiny cukru v krvi po konzumaci laktózy či endoskopické vyšetření," říká vedoucí gastroenterolog MUDr. Jan Kykal z Distribuované kliniky.cz. Na základě těchto informací dokáže lékař určit míru vaší intolerance a doporučí vám vhodné alternativy.

Příznaky nesnášenlivosti k laktóze

Reakce na laktózu se sice obvykle projevuje průjmem a plynatostí po požití mléka, ale objevovat se mohou i některé jiné příznaky. Na vině by však mohla být též reakce na mléčné bílkoviny. Reakce na laktózu může být způsobena buď primárním, nebo sekundárním nedostatkem laktázy – trávicího enzymu, který štěpí laktózu. Diagnózu stanoví lékař z výsledků testů. Musíme si uvědomit, že průjem, ať už byl vyvolán čímkoli, vede často k dočasné nesnášenlivosti laktózy (z důvodu druhotného nedostatku laktázy).

Teoreticky by alergickou reakci na mléčné bílkoviny měly určit kožní testy. Ty však bohužel nejsou neomylné, je možné trpět alergií nebo vykazovat jinou imunitní reakci na mléčné bílkoviny, a mít výsledky kožních testů negativní. Běžné je to zvláště u dětí. Je možné trpět zároveň přecitlivělostí jak na mléčné bílkoviny, tak na laktózu. Pokud testy nedají jasnou odpověď, musí se ověřit oba typy. Intolerance k laktóze může být dočasná.

Eugenie Línková