Mlékárenský výrobek roku 2024
21. ročníku soutěže o "Mlékárenský výrobek roku" se letos zúčastnilo 24 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 72 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem ve 13 soutěžních kategoriích:
1. Konzumní smetany
2. Zakysané mléčné nápoje
3. Jogurty nízkotučné do 3 % tuku
4. Jogurty střednětučné (3,0 – 5,5 % tuku)
5. Jogurty smetanové
6. Smetanové a tvarohové krémy
7. Mléčné dezerty
8. Čerstvé sýry
9. Sýry plísňové
10. Sýry s mazem na povrchu
11. Sýry polotvrdé
12. Tavené sýry
13. Sýrové speciality
V rámci soutěže byly dále vyhlášeny "Novinky roku 2024".
Hodnocení za účasti 21 nezávislých porotců proběhlo 24. dubna na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.
U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, "nové" výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.
Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl ve třech kategoriích jogurtů, výrobci přihlásili také vysoký počet sýrů, které byly rozděleny do celkem šesti kategorií. V letošním roce nebyl zaznamenán žádný mimořádný trend, oceněné byly zejména výrobky s mimořádnou chutí a mezi ochucenými pak výrobky s novými příchutěmi. Opět se objevila řada výrobků s reformulovaným složením, například bez laktózy nebo s vysokým obsahem proteinů a pozornost porotců přitáhly gurmánské speciality.
Výsledky akce "Mlékárenský výrobek roku 2024" byly za přítomnosti zástupců veřejného života, médií a samozřejmě odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby vyhlášeny 30. května na společensko-odborné akci "Oslava mléka" v zajímavém prostředí Národního zemědělského muzea v Praze, které umocnilo význam této potravinářské události.
Odborníci i veřejnost si takto připomněli Světový den mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a kterému je od roku 2001 vyhrazen na 1. června. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Mgr. Marek Výborný.
Zástupci úspěšných mlékárenských podniků zde převzali diplomy a trofeje za oceněná místa v jednotlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, a sedm výrobků obdrželo titul "Novinka roku". Zástupci novinářů vybrali z hodnocených výrobků rovněž tři produkty, kterým předali svoji "Cenu médií".
V závěru slavnostního ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský a Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky nový ročník soutěže o "Mlékárenský výrobek roku 2025".
• Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal plísňový sýr Jihočeská Niva Premium 70 % ze společnosti MADETA a.s., kterému porotci přidělili rekordních 100 bodů z celkových 100 možných.
• Absolutní novinkou roku se stal sýr Jihočeská Niva Fit 30 % rovněž ze společnosti MADETA a.s.
• Hlavní cenu médií získala překvapivě sýrová specialita Štěchovický nález, výrobek studentů z Vyšší odborné školy potravinářské a Střední průmyslové školy mlékárenské v Kroměříži.
Ing. Jiří
Kopáček, CSc. předseda představenstva
Českomoravský
svaz mlékárenský z.s.
a za novinářskou porotu Eugenie
Línková