Regionální potravina Plzeňského kraje pro Nebílovský mošt

03.11.2025

Jedním z loni oceněných výrobků v soutěži Regionální potravina roku v kategorii Nápoje je Nebílovský mošt. K jeho výrobě s příchutí jablko-hruška je použito ovoce z nebílovských sadů. Základem nápoje jsou jablka doplněná o sladké odrůdy hrušek (Lucasova, Klappova), aby chuť moštu byla jemná a vyvážená. Mošt je ošetřen pouze šetrnou pasterizací v průtokovém pastéru při teplotě 80 °C. Speciální systém balení bag-in-box s výčepním ventilem zaručuje trvanlivost a jedinečnost tohoto moštu.

 Pohled na nebílovské sady
Pohled na nebílovské sady


Nejen o moštu, ale i o letošní ovocnářské sezóně nás informovala vedoucí nebílovských sadů Lukrena Jana Zikmundová.

Navázali na tradici u 19.století

Pěstování jádrového i peckového ovoce v obci Nebílovy navazuje na sadařství zahradníků tehdejších panských sadů. Sadařství v obci Nebílovy a okolí dosáhlo největšího rozvoje koncem 19. století. V 70. až 90. letech minulého století vznikly další rozsáhlé plochy sadů.

Od roku 1999 navázala na tuto tradici zemědělská společnost Lukrena a.s. "Nynější výměra nebílovských sadů je 41,5 ha. Podle druhů ovoce jsou na 22 ha jabloně, na 10 ha slivoně, 5 ha zaujímají hrušně, na třech hektarech jsou třešně. Z drobného ovoce máme hektar kanadských borůvek a půl hektaru jahod," sdělila vedoucí sadů Jana Zikmundová.

Vedoucí sadů Jana Zímová s firemními produkty
Vedoucí sadů Jana Zímová s firemními produkty

"Stále zpracováváme naše ovoce na mošty, sušené ovoce, ovocné marmelády, mražené pyré s minimálním množstvím cukru, jablečný a hruškový cider a jablečnou limonádu," dodala.

Podoby tekutého ovoce

Možná ještě někteří cider neochutnali, tedy cider je alkoholický nápoj vyrobený zkvašením jablečné šťávy. "Náš cider obsahuje 4,5 % alkoholu, je polosladký, neboť tato chuť je nejvíce oblíbena u našich spotřebitelů. Cider je vyroben z čistě našeho ovoce ze sadů.

Ve spolupracujícím lihovaru pálíme naše ovoce na destiláty – hruškovici, slivovici a třešňovici. Výroba destilátu z ovoce je tradiční proces, který proměňuje kvalitní ovoce v ušlechtilý alkoholický nápoj. U rychlého zpracování ovoce přímo ze sadu je zachováno jeho charakteristické aroma. Destilát nese typický chuťový profil regionu a naše ovoce, které není vhodné k přímému prodeji, se smysluplně využije," řekla Jana Zikmundová.

Firemní prodejna v areálu sadů
Firemní prodejna v areálu sadů

Květnaté pásy pro opylovače

V sadech podporují biodiverzitu a vysázení květnatých pásů pro opylovače.

"Do nové výsadby zavedeme úsporné závlahové systémy, které šetří vodu, a které již v sadu využíváme. Tyto změny nejen rozšiřují nabídku našich sadů v Nebílovech, ale také zvyšují jejich konkurenceschopnost a přitažlivost pro zákazníky hledající kvalitní, lokální a šetrně produkované potraviny. Záměrem do budoucna je výsadba květnatých pásů nebo meziplodin přitahujících opylovače a podporujících ekologickou rovnováhu mezi škůdci a jejich přirozenými nepřáteli. Tyto poznatky a strategie mohou přinést větší stabilitu výnosů.

Sady Nebílovy loni na třech hektarech vysadily novými odrůdami švestek a na polovině hektaru kanadské borůvky vyšlechtěnými na odolnost vůči chorobám a změnám klimatu. Nové odrůdy kanadských borůvek nám prodlouží sezónu sklizně a doplní stávající odrůdy," doplnila vedoucí sadů Nebílovy.

Stálice v soutěži Regionální potravina

"Do soutěže se hlásíme každý rok s našimi produkty – mošty, sušenými hruškami, sušenými jablky, sušenými třešněmi, s naší jablečnou limonádou a s jablečným a hruškovým cidrem.

Vloni nás postihly velké mrazy, tedy jsme se rozhodli z toho našeho mála, co jsme sklidili, vyrobit mošty. Mošt jablko s hruškou patří hned po jablečném moštu ke dvěma nejoblíbenějším z naší produkce," uvedla vedoucí sadů. Dodala, že jablka a hrušky, které zde loni sklidili, nebyly tak esteticky krásné, aby je dali do prodeje. Místo toho tedy využití na mošt se přímo nabízelo. "Jsme rádi, že právě tento mošt dostal ocenění, velmi si toho vážíme, stejně tak jsme vděčni za přízeň všech, kteří k nám do sadů jezdí nakupovat naše produkty," vzkázala vedoucí sadů svým odběratelům.

Loni oceněný Nebílovský mošt
Loni oceněný Nebílovský mošt
Bag pro nebílovský mošt
Bag pro nebílovský mošt
Sortiment doplňují i pečené čaje
Sortiment doplňují i pečené čaje
V nabídce jsou i sušené hrušky a další ovoce
V nabídce jsou i sušené hrušky a další ovoce

I letos budou soutěžit

Do letošního ročníku Regionální potravina roku se Sady Nebílovy opět přihlásí.

"Ocenění pro nás znamená, že naše výrobky splňují přísná kritéria jako je vysoký podíl místních surovin, tradiční postupy výroby a kvalita samotného produktu. Potvrzuje, že jde o nadstandardní výrobek a zdůrazňuje, že pochází z našeho regionu. Suroviny, ze kterých je mošt či jiný soutěžní produkt vyroben, jsou lokálního původu," dodala Jana Zikmundová.

Připravil: Zdeněk Kulhánek
Foto: archiv firmy