Světový den tvarohu

Rozhodně ne všichni víme, že 19. ledna se slaví jako Světový den tvarohu. Tato superpotravina je mimořádně všestranná. Má bohaté využití v kuchyni na přípravu skvělých bábovek a dalšího pečiva, a to i v neslané podobě. Používá se i v přírodní léčbě různých neduhů. Dřív se věřilo, že tvaroh má vliv na úporné bolesti kloubů, a zejména mnohé starší ženy si přikládaly fáče s tvarohem na kolena, aby se jim ulevilo od revmatických neduhů. Tvaroh má vliv i na shazování váhy, a to je také při dietách doložitelné.
Tvaroh vzniká vysrážením mléčné bílkoviny z mléka pomocí čistých mléčných kultur a případně malého množství syřidlových enzymů. Různá konzistence tvarohů je dána výrobní technologií. Původně se vyráběl tvaroh odkapáváním ve tvarožnících. Tento typ tvarohu měl hrubší hutnou konzistenci. S příchodem modernější technologie založené na odstřeďování se jeho struktura zjemnila. Nejjemnější je tvaroh ultrafiltrovaný s hladkou konzistencí. "Díky ultrafiltračním membránám jsme schopni zachytit i cenné syrovátkové bílkoviny v tvarohu a zvýšit obsah lehce stravitelných plnohodnotných bílkovin, které u jiných technologií většinou končí v syrovátce," říká Radim Kaleta, obchodní a marketingový ředitel Mlékárny Hlinsko.
Tvaroh k večeři
Večeře by měla být bohatá na bílkoviny a chudá na cukry. Proto se naopak tvaroh k večeři perfektně hodí, obzvlášť pokud chcete shodit nějaká ta kila navíc. "Tvaroh má vysoký podíl kvalitních bílkovin. Výborně zasytí a zažene hlad na několik hodin. Navíc je lehce stravitelný, takže vás na spaní nebude tlačit žaludek. Pro redukci váhy je to skvělá potravina," potvrzuje nutriční terapeutka Karolína Otavová.
Dietáři se nemusí bát
Množství bílkovin obsažených v tvarohu závisí na tom, zda se jedná o odtučněný (měkký), nízkotučný (jemný), polotučný, tučný nebo tvrdý na strouhání. Dietáři se nemusí bát ani tučného tvarohu! Název pro ně může být lehce děsivý, ovšem ve 100 g je tuku méně (například Tatra tvaroh má 8,4 %) než třeba ve 30% eidamu (cca 17 g). Orientační hodnoty na 100 g:
• Tvrdý tvaroh: 153 kcal a 29 g bílkovin
• Odtučněný měkký tvaroh: 70 kcal a 11 g bílkovin
• Nízkotučný jemný tvaroh: 104 kcal a 17 g bílkovin
• Polotučný tvaroh: 90 kcal a 10 g bílkovin
• Tučný tvaroh: 130 kcal a 9 g bílkovin

Tvaroh v alobalu a nebo ve vaničce
Rozbalili jste si doma tvaroh, ze kterého vytéká tekutina? Nemusíte se obávat – jedná se o přirozeně uvolněnou syrovátku, která je plná cenných živin. Obsahuje například bílkoviny s esenciálními aminokyselinami, mezi které patří kyselina listová nebo pantothetová. Syrovátka je bohatá na vitamíny skupiny B, ale také na vitamíny C, E a minerály jako vápník, draslík, sodík a zinek. Příště tedy syrovátku rozhodně nevylévejte! Jednoduše ji zamíchejte zpět a dopřejte svému tělu pořádnou dávku výživných látek.
Nezáleží na tom, v jakém obalu tvaroh je, záleží vždy na obsahu tuku v sušině a také na tom, jakou technologii výrobce použije. Složením i technologickými postupy se výrobek od výrobku liší, takže tvrzení, že tvaroh ve vaničce je automaticky lepší než tvaroh v alobalu (nebo obráceně), je mýtus. Obecně platí, že tvaroh ve vaničce má jemnější a krémovější konzistenci, protože obsahuje více vody. Hodí se spíše do studené kuchyně, například na pomazánky, dezerty nebo smoothie. Tvaroh v obalu je pevnější a sušší, s vyšším obsahem sušiny. Tento tvaroh se používá hlavně na pečení, protože lépe drží tvar a neředí těsto.
Superpotravina
Závěr vlastně úzce koresponduje s úvodem a vyjádřením, proč slavit Světový den tvarohu. Je to skutečně superpotravina s vysokým obsahem bílkovin, vitamínů a minerálů. A je vhodný pro jakékoliv diety. Tvaroh má ovšem i mnoho zdravotních benefitů. Už naše prababičky ho využívaly proti zánětu a angíně v podobě tvarohové obkladu na krk, nejen tedy na léčbu revmatických kolen. Horečku lze snížit tvarohovým zábalem na látku přiloženou na plosky nohou. Tvaroh pomůže i se zklidněním kůže po bodnutí hmyzu nebo spálení od sluníčka. Z tvarohu si můžete mimo jiné i připravit pleťovou masku, která bude hydratovat a regenerovat vaši pokožku.
Eugenie Línková

Bábovka s tvarohem je jemná a chutná
Světový den tvarohu jsme se rozhodli v neděli s datem 19. ledna oslavit - jak jinak než přípravou, a pak i ochutnávkou tvarohové bábovky. Je jemná, ne až tak kalorická a její příprava netrvá dlouho. A ani její ochutnávka, dodávají ti, co si - lidově řečeno - na ní pošmákli.
Tady je recept:
Na korpus je potřeba 3 vejce, 220g cukru krupice, 250 g polohrubé mouky, 1 lžíce rumu (tou nic nezkazíme), 200 g tuku buď Zlatá Haná nebo Hera,250 g tvarohu z vaničky, vanilkový cukr, jedno jablko rozstrouhat(i dvě), špetka soli, celý prášek do pečiva a nastrouhaná citronová kůra.
Příprava: V míse utřeme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a tukem do pěny.
Přidáme tvaroh, oloupané a nastrouhané jablko na hrubém struhadle, kandovanou pomerančovou kůru a nastrouhanou citronovou kůru, promícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do těsta. Přidáme už jen kandovanou pomerančovou kůru.
Nakonec opatrně vmícháme sníh ze tří bílků a těsto vlijeme do máslem vymazané a vysypané bábovkové formy a to nejlépe kokosovou moučkou
Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C 50–60 minut.
