Úspěchy Frýdlantské střední školy v soutěžích

07.04.2025

Opakovaným držitelem prestižního ocenění Regionální potravina Libereckého kraje je Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant. Tato škola vznikla v roce 2007 sloučením Střední školy hospodářské Frýdlant a Střední školy lesnické Hejnice a dnes nabízí jedinečný a široký výběr oborů. Studenti si mohou zvolit čtyřleté maturitní obory jako jsou Veterinářství, Obchodní akademie nebo nejnovější přírůstek – Přírodovědné lyceum. Pro ty, kteří preferují více prakticky zaměřené vzdělání, škola poskytuje pestrou nabídku tříletých učebních oborů zaměřených na zemědělství, lesnictví, stavebnictví, služby, techniku a potravinářství. Absolventi těchto oborů mají navíc možnost pokračovat v nástavbovém studiu a získat maturitní vysvědčení.


Škola se také vyznačuje výjimečným zázemím – disponuje školní prodejnou, školní farmou, Bolidovou stanicí, meteorologickou stanicí nebo naučnou zemědělskou stezkou. Je cvičnou školou České zemědělské univerzity v Praze, fakultní školou Technické univerzity v Liberci a detašovaným pracovištěm Univerzity třetího věku České zemědělské univerzity v Praze.

K opakovaným úspěchům školy v Regionální potravině se vyjádřil ředitel školy Ing. Miroslav Kudrna.

Už po několikáté v řadě byl výrobek potravinářských oborů SŠHL Frýdlant oceněn značkou Regionální potravina. Jak hodnotíte takový úspěch?

Úspěch v soutěži Regionální potravina Libereckého kraje je pro nás velkou ctí a potvrzením kvality naší práce. Ocenění výrobků našich potravinářských oborů ukazuje na vysokou úroveň odborného vzdělávání na naší škole a dává našim studentům možnost vidět, že jejich úsilí a kreativita mají smysl. Získání čtyř titulů Regionální potravina za posledních pět let – konkrétně Učňovská houska, Učňovská tlačenka, Učňovské vepřové maso a naposledy v roce 2024 Učňovský játrový sýr – je skvělým důkazem kontinuální kvality naší práce. Navíc všechny tyto oceněné výrobky a další produkty ze školní pekárny a řeznické dílny mohou zákazníci zakoupit v naší nově zrekonstruované prodejně, kde jsou žáci učebních oborů jako Prodavač, Pekař, Řezník-uzenář, Stravovací a ubytovací služby nebo Potravinářská výroba připravují na své budoucí povolání.

Co podle vás nejvíce ovlivnilo opakované získání značky Regionální potravina? Je to především v přístupu učitelů odborného výcviku? A kde vlastně vznikají nápady na vznik a složení takového pokrmu?

Opakované získání této prestižní značky je výsledkem několika klíčových faktorů. V první řadě je to práce našich učitelů odborného výcviku, kteří studenty vedou nejen k získávání odborných dovedností, ale také k inovativnímu a kreativnímu přístupu. Nápady na nové výrobky často vznikají přímo při výuce, kdy studenti spolu s učiteli experimentují s různými recepturami a surovinami, inspirovanými regionálními tradicemi a lokálními zdroji. Důležitá je také zpětná vazba od našich zákazníků, která nám pomáhá naše výrobky neustále zlepšovat. Všechny aspekty se odrážejí v naší schopnosti opakovaně uspět a být uznány jako významní tvůrci regionálních potravin.

Hodlá se škola nadále zapojovat do soutěže Regionální potravina, případně souvisejících soutěží jako je Regionální výrobek?

Rozhodně plánujeme pokračovat v účasti na soutěži Regionální potravina i dalších podobných soutěží. Tyto akce jsou skvělou příležitostí pro naše studenty získat cenné zkušenosti, prezentovat své dovednosti a poznat aktuální trendy v potravinářství. Navíc nám nabízí propagovat naši školu a ukazovat, jaký význam má kvalitní odborné vzdělávání. Soutěže jsou také skvělým způsobem, jak podpořit regionální potraviny. Naše výrobky, nejen ty oceněné, jsou navíc k dispozici v nově zrekonstruované prodejně, veřejnosti má možnost výrobky nejen ochutnat, ale i zakoupit, a zjistit kvalitu naší práce a podporovat naše studenty v jejich odborném růstu.

Eugenie Línková


Ing. Miroslav Kudrna, ředitel SŠHL Frýdlant
Ing. Miroslav Kudrna, ředitel SŠHL Frýdlant
Žáci oboru Řezník - uzenář připravují školní sekanou.
Žáci oboru Řezník - uzenář připravují školní sekanou.
Oceněná „Regionální potravina" pro rok 2024 - Učňovský játrový sýr
Oceněná „Regionální potravina" pro rok 2024 - Učňovský játrový sýr
Žáci oboru Pekař připravují učňovskou housku před pečením.
Žáci oboru Pekař připravují učňovskou housku před pečením.
Ředitel školy spolu s Bc. Jarmilou Štefáčkovou, vedoucí odborného výcviku oboru Pekař, při předávání ocenění „Regionální potravina“ za učňovskou housku v roce 2023.
Ředitel školy spolu s Bc. Jarmilou Štefáčkovou, vedoucí odborného výcviku oboru Pekař, při předávání ocenění „Regionální potravina“ za učňovskou housku v roce 2023.
Žáci oboru Agropodnikání a Zemědělec - Farmář na školní vinici.
Žáci oboru Agropodnikání a Zemědělec - Farmář na školní vinici.
Žákyně oboru pekař při prodeji školních výrobků na akci Regionální potravina.
Žákyně oboru pekař při prodeji školních výrobků na akci Regionální potravina.