Noviny pro české potravináře a zpracovatele

Posláním titulu POTRAVINÁŘSKÝ OBZOR je více zviditelnit české výrobce potravin, podpořit propagaci kvalitních domácích potravin, prvovýrobce, zemědělce a zpracovatele.

Co nabízíme čtenářům?

Představení významných firem a jejich výrobků z oblasti zpracovatelského
průmyslu a potravinářství.
Trendy, novinky z oblasti potravinářství, zajímavosti, historie.
Zdravý životní styl versus zdravé domácí potraviny.
Důležité informace z přímých jednání s europoslanci a českým zastoupením
v EU k důležitým legislativním opatřením. Nechybí také oblast bioproduktů, okénko do světa.

Moderní drony dnes dokážou v řadě ohledů ovocnářům zefektivnit práci v sadech. Zvládají zejména cíleně hnojit jednotlivé části sadu, či rychle ošetřit konkrétní ohniska škůdců bez nutnosti řešit celé plochy. Jejich využití je však v daném odvětví v Česku spíše raritou. Důvodem je mimo jiné zastaralá legislativa spojená s aplikačními drony, která...

Osm výčepních z Polska, Švédska, Maďarska či Španělska úspěšně dokončilo intenzivní čtyřdenní školení v plzeňském pivovaru. V rámci programu Brewery Tapster prošli náročným maratonem, který je zaměřen na zvládnutí všech aspektů správné péče o pivo. Absolvovali i tři ostré směny ve vyhlášených plzeňských pivnicích, kde čelili náročným českým...

Každý z nás to někdy zažil: koupíte čerstvý bochník chleba nebo bagety k večeři, ale plány se nečekaně změní, a pečivo zůstane nevyužité. S postupem času pak pečivo ztrácí svou původní kvalitu a často končí v koši. Jak se tomuto plýtvání vyhnout a prodloužit životnost pečiva? Chlebový someliér Stanislav Janíček ze Svazu pekařů a cukrářů v ČR nabízí...

Na konci roku 2010 vznikla nová značka pro výrobky z oblasti Jizerských hor, Regionální produkt Jizerské hory. Pod touto značkou najdete výrobky řemeslníků, zemědělců a potravinářů, kteří v oblasti Jizerských hor a Frýdlantska vytvářejí produkty spjaté s tímto regionem. Tentokrát se zastavíme u dvou vítězných potravinážských produktů, za nimiž se...

Značka Regionální produkt Jizerské hory, kterou spravuje MAS (Místní akční skupina) Frýdlantsko, je jednou ze čtyř regionálních certifikovaných značek Libereckého kraje, mezi něž dále patří regionální značka Krkonoše originální produkt, Regionální produkt Český ráj a Regionální produkt Lužické hory a Máchův kraj. Značka Regionální produkt Jizerské...

Od 10. ledna 2026 se mění způsob certifikace rybolovných úlovků, který má zajistit, aby se na trh EU nedostaly produkty z nezákonného nehlášeného a neregulovaného rybolovu. Z papírových se přechází na elektronické formuláře, mění se systém hlášení dovozů. Dovozci budou ryby a rybí produkty povinně hlásit v novém digitálním systému CATCH. Tento...

Pokrmy z luštěnin nejsou dlouhodobě u většiny obyvatel České republiky příliš oblíbeny. Přitom luštěniny patří k potravinám, které se konzumují již po tisíciletí a ve výživě lidí působí pozitivně. V České republice se spotřeba dlouhodobě pohybovala kolem 2,5 kg/osobu/rok, v posledních letech hlavně v souvislosti se stoupajícím počtem vegetariánů...

Co je pro nás z hlediska výživy zdravé, a naopak proč bychom některé potraviny měli omezit? Nebo jak se postavit k veganství a stravě s vyloučením živočišných produktů včetně masa? To jsou zcela běžné otázky, s nimiž se setkáváme a zamýšlíme se nad jejich významem. Respektovaný americký vědec Eric Verdin například tvrdí, že díky promyšlenému...

Jedním z loni oceněných výrobků v soutěži Regionální potravina roku v kategorii Nápoje je Nebílovský mošt. K jeho výrobě s příchutí jablko-hruška je použito ovoce z nebílovských sadů. Základem nápoje jsou jablka doplněná o sladké odrůdy hrušek (Lucasova, Klappova), aby chuť moštu byla jemná a vyvážená. Mošt je ošetřen pouze šetrnou pasterizací v...

V České republice se nedávno objevil nový funkční nápoj pod názvem Erebos (výrobce: White, s.r.o.). Tento nápoj je výsledkem úspěšné implementace výsledku výzkumu, vzniklého, mimo jiné, v rámci řešení projektu MZe (projekt č. QK1910103; České bylinky pro nové potraviny podporující zdraví populace). Na jeho produkci se významnou měrou podílel tým...

Pečivo je pro Čechy stále jednou z nejdůležitějších a nejzákladnějších potravin, které tvoří neodmyslitelnou součást jejich stravovacích návyků. Tento fakt se nemění již po celé generace a odráží hlubokou tradici a náklonnost českého národa k chlebu a dalším druhům pečiva. Podle Svazu pekařů a cukrářů v ČR a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR...

Ten, kdo navštíví Falcko na konci zimy, se nestačí divit, kvetoucí mandlovníky v té době jen tak někde v přírodě neuvidí. Ostatně, zdejší kraj, vyznačující se nejslunečnějším a nejteplejším podnebím v celém Německu, bývá označován za německé Toskánsko. Jinak je to ale především jedna z nejznámějších vinařských oblastí, kde se víno pěstuje na ploše...

V Pardubicích se letos uprostřed června konal jubilejní 30. ročník největší tuzemské pekařské akce, Dny chleba, kde odborníci z oboru vybírali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na akci bylo vystaveno rekordních 272 druhů chleba, což potvrdil zástupce Agentury Dobrý den, která spravuje české rekordy. Do soutěže Chléb roku bylo přihlášeno 113...

Akciová společnost Beas byla založena 11. března 1991 v Hradci Králové a v listopadu téhož roku vydražila společnost ve veřejné dražbě pekárnu Lično. V roce 1999 převzala i cukrárenskou činnost v Letohradě a v roce 2015 dokončila výstavbu na zelené louce pekárny v Choustníkově Hradišti v Podkrkonoší. Pekárna je nyní vybavena nejmodernější technikou...

Společnost FANUC Czech byla založena 16. září 2004 jako pobočka FANUC Europe pro střední a východní Evropu. Jejím cílem je dodávat výkonné a spolehlivé produkty pro průmyslovou automatizaci a software tradiční japonské značky FANUC, největšího výrobce průmyslové automatizace a robotů na světě. FANUC Czech nabízí průmyslové kolaborativní,...

Soutěž o nejlepší mlékárenský výrobek jako každoročně proběhla i letos, a coby člen novinářské poroty za magazín Agrární a Potravinářský obzor přinášíme přehled vítězů z několika soutěžních kategorií. Napětí vládlo samozřejmě i během hodnocení u jednotlivých stolů porotců, a když novináři po splnění svého úkolu porotce opouštěli budovu VŠCHT,...

Plzeňský Prazdroj investuje více než miliardu korun do rozšíření sortimentu ve vratných lahvích. Jako poslední ze svých tuzemských značek do nich nyní překlápí třetinky Frisco a piva značky Elektrárna. Veškeré skleněné lahve, do kterých pivovar plní své produkty pro český trh, tak budou od příštího roku vratné. Finálním krokem, který Prazdroji...

Plzeňský Prazdroj rozjel další velkou investici, díky níž více než zdvojnásobí kapacitu loni otevřeného plně automatizovaného skladu piva. Za 370 milionů korun staví v areálu plzeňského pivovaru druhou část plně automatizovaného skladu pro téměř 25 000 palet. Zvětšení skladu zároveň dovolí podstatně zrychlit expedici lahvového a plechovkového piva...

21. ročníku soutěže o "Mlékárenský výrobek roku" se letos zúčastnilo 24 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 72 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem ve 13 soutěžních kategoriích:

Ve středu 16. října se uskutečnila u příležitosti oslavy Světového dne chleba tisková konference, jejímž cílem byla propagace kvalitního českého chleba a problematika zlepšování kultury prodeje a spotřeby chleba.