Noviny pro české potravináře a zpracovatele

Posláním titulu POTRAVINÁŘSKÝ OBZOR je více zviditelnit české výrobce potravin, podpořit propagaci kvalitních domácích potravin, prvovýrobce, zemědělce a zpracovatele.

Co nabízíme čtenářům?

Představení významných firem a jejich výrobků z oblasti zpracovatelského
průmyslu a potravinářství.
Trendy, novinky z oblasti potravinářství, zajímavosti, historie.
Zdravý životní styl versus zdravé domácí potraviny.
Důležité informace z přímých jednání s europoslanci a českým zastoupením
v EU k důležitým legislativním opatřením. Nechybí také oblast bioproduktů, okénko do světa.

Moderní drony dnes dokážou v řadě ohledů ovocnářům zefektivnit práci v sadech. Zvládají zejména cíleně hnojit jednotlivé části sadu, či rychle ošetřit konkrétní ohniska škůdců bez nutnosti řešit celé plochy. Jejich využití je však v daném odvětví v Česku spíše raritou. Důvodem je mimo jiné zastaralá legislativa spojená s aplikačními drony, která...

Osm výčepních z Polska, Švédska, Maďarska či Španělska úspěšně dokončilo intenzivní čtyřdenní školení v plzeňském pivovaru. V rámci programu Brewery Tapster prošli náročným maratonem, který je zaměřen na zvládnutí všech aspektů správné péče o pivo. Absolvovali i tři ostré směny ve vyhlášených plzeňských pivnicích, kde čelili náročným českým...

Každý z nás to někdy zažil: koupíte čerstvý bochník chleba nebo bagety k večeři, ale plány se nečekaně změní, a pečivo zůstane nevyužité. S postupem času pak pečivo ztrácí svou původní kvalitu a často končí v koši. Jak se tomuto plýtvání vyhnout a prodloužit životnost pečiva? Chlebový someliér Stanislav Janíček ze Svazu pekařů a cukrářů v ČR nabízí...

Na konci roku 2010 vznikla nová značka pro výrobky z oblasti Jizerských hor, Regionální produkt Jizerské hory. Pod touto značkou najdete výrobky řemeslníků, zemědělců a potravinářů, kteří v oblasti Jizerských hor a Frýdlantska vytvářejí produkty spjaté s tímto regionem. Tentokrát se zastavíme u dvou vítězných potravinážských produktů, za nimiž se...

Značka Regionální produkt Jizerské hory, kterou spravuje MAS (Místní akční skupina) Frýdlantsko, je jednou ze čtyř regionálních certifikovaných značek Libereckého kraje, mezi něž dále patří regionální značka Krkonoše originální produkt, Regionální produkt Český ráj a Regionální produkt Lužické hory a Máchův kraj. Značka Regionální produkt Jizerské...

Od 10. ledna 2026 se mění způsob certifikace rybolovných úlovků, který má zajistit, aby se na trh EU nedostaly produkty z nezákonného nehlášeného a neregulovaného rybolovu. Z papírových se přechází na elektronické formuláře, mění se systém hlášení dovozů. Dovozci budou ryby a rybí produkty povinně hlásit v novém digitálním systému CATCH. Tento...

Pokrmy z luštěnin nejsou dlouhodobě u většiny obyvatel České republiky příliš oblíbeny. Přitom luštěniny patří k potravinám, které se konzumují již po tisíciletí a ve výživě lidí působí pozitivně. V České republice se spotřeba dlouhodobě pohybovala kolem 2,5 kg/osobu/rok, v posledních letech hlavně v souvislosti se stoupajícím počtem vegetariánů...

Co je pro nás z hlediska výživy zdravé, a naopak proč bychom některé potraviny měli omezit? Nebo jak se postavit k veganství a stravě s vyloučením živočišných produktů včetně masa? To jsou zcela běžné otázky, s nimiž se setkáváme a zamýšlíme se nad jejich významem. Respektovaný americký vědec Eric Verdin například tvrdí, že díky promyšlenému...

Jedním z loni oceněných výrobků v soutěži Regionální potravina roku v kategorii Nápoje je Nebílovský mošt. K jeho výrobě s příchutí jablko-hruška je použito ovoce z nebílovských sadů. Základem nápoje jsou jablka doplněná o sladké odrůdy hrušek (Lucasova, Klappova), aby chuť moštu byla jemná a vyvážená. Mošt je ošetřen pouze šetrnou pasterizací v...

V České republice se nedávno objevil nový funkční nápoj pod názvem Erebos (výrobce: White, s.r.o.). Tento nápoj je výsledkem úspěšné implementace výsledku výzkumu, vzniklého, mimo jiné, v rámci řešení projektu MZe (projekt č. QK1910103; České bylinky pro nové potraviny podporující zdraví populace). Na jeho produkci se významnou měrou podílel tým...

Před časem jsme v magazínu Agrární a Potravinářský obzor představili mléčné výrobky mlékárny Olmy z Olomouce, vhodné pro celiaky. Ti jsou citliví na škrob ve výrobcích, a tak zejména různé druhy pudinků a výrobků s označením Pierot jsou tou nejlepší nabídkou pro tento druh postižení organismu. Ten se staví odmítavě k některým látkám, vyskytujících...

Evropská komise koncem září podala u Světové obchodní organizace (WTO) žádost o konzultace, v níž napadá zahájení antisubvenčního šetření Číny ohledně dovozu některých mléčných výrobků z EU. Je to poprvé, co se EU rozhodla napadnout šetření již v jeho počáteční fázi. Vedl ji k tomu nový postup Číny, jež v krátké době zahájila opatření na ochranu...

Dá se mluvit o jistém smyslu revoluce v ekologickém hospodaření online. První česko-slovenský portál o ekologickém a biodynamickém zemědělství je nyní dostupný veřejnosti. A proto hned úvodem si položme otázku, zda je ekologické zemědělství skutečně klíčem k udržitelné budoucnosti. Dokáže nás tento přístup k produkci potravy uživit? Poznatky k...

Poslední měsíce přinesly pozitivní zprávy o klesající inflaci, kdy se sazby konečně dostaly na dosah cílů centrálních bank a inflace před pandemií. To je zvláště vítané po prudkém nárůstu míry inflace po pandemii Covid, narušení dodavatelských řetězců a začátku války na Ukrajině v letech 2021-22, kdy v mnoha zemích OECD dosáhla inflace hodnot,...

Podle této zprávy má třeba na poškození střev vliv E 220, 221, 222, 223, 224, na poruchy zažívání E 338, 339, 340, 341, 450, 451, 483, 485, 486, na kožní onemocnění E 230, 231, 232, 233, vitamín B12 ničí obsah E 200, a tak lze jmenovat z většího výčtu dál.

Jednou z velmi oblíbených rubrik v Potravinářském obzoru jsou rady odborníků, jak si pojistit dobré zdraví. Na stránkách magazínu se střídají takové kapacity jako profesorka MUDr. Věra Adámková, kardiochirurg profesor MUDr Jan Pirk - oba špičkoví pracovníci z IKEM Praha a nebo lékařka Ludmila Bendová, která založila v roce 1990 1. školu tradiční...

Říjen v pražských a brněnských špičkových restauracích patřil kulinářskému festivalu Restaurant Week. Nabídnul jedlé zlato, lanýže i ukrajinské vareniky. S podrobnostmi festivalu seznámila novináře na tiskové konferenci Anna Grosmanová alias Foodpioneer, úspěšná foodblogerka, která za akcí v České republice stojí od jejího počátku.

Český svaz pivovarů a sladoven a jeho belgický protějšek Belgian Brewers pokračují v prohlubování spolupráce. Výsledkem byl i společný dvoudenní (14.-15. listopadu) summit obou svazů a vybraných pivovarů z Belgie a Česka, který se konal v Praze. Zástupci obou svazů a řady českých i belgických pivovarů si v rámci setkání vyměňovali zkušenosti a...

V listopadovém týdnu od 18.11. do 23.11. si zainteresované organizace z oblasti humánní a veterinární medicíny a resortu životního prostředí po celém světě, včetně Státní veterinární správy (SVS) České republiky, připomínaly Světový antibiotický týden. Jeho cílem je upozornit na zodpovědné používání antibiotik. Pokud jde o veterinární oblast, je...

Letošní podzimní kolo Sbírky potravin přineslo úctyhodný výsledek, když se podařilo vybrat 612 tun potravin a 72 tun drogerie. Tato pomoc je klíčová pro seniory, rodiny samoživitelů, pěstounské rodiny, hendikepované osoby i lidi bez domova, kteří se potýkají s tíživou životní situací. Sbírka letos skončila symbolicky právě v den Giving Tuesday v...