
Noviny pro české potravináře a zpracovatele
Posláním titulu POTRAVINÁŘSKÝ OBZOR je více zviditelnit české výrobce potravin, podpořit propagaci kvalitních domácích potravin, prvovýrobce, zemědělce a zpracovatele.
Co nabízíme čtenářům?
Představení významných firem a jejich výrobků z oblasti zpracovatelského
průmyslu a potravinářství.
Trendy, novinky z oblasti potravinářství, zajímavosti, historie.
Zdravý životní styl versus zdravé domácí potraviny.
Důležité informace z přímých jednání s europoslanci a českým zastoupením
v EU k důležitým legislativním opatřením. Nechybí také oblast bioproduktů, okénko do světa.
Prazdroj šíří po světě českou pivní kulturu
Osm výčepních z Polska, Švédska, Maďarska či Španělska úspěšně dokončilo intenzivní čtyřdenní školení v plzeňském pivovaru. V rámci programu Brewery Tapster prošli náročným maratonem, který je zaměřen na zvládnutí všech aspektů správné péče o pivo. Absolvovali i tři ostré směny ve vyhlášených plzeňských pivnicích, kde čelili náročným českým...
Jak správně skladovat pečivo
Každý z nás to někdy zažil: koupíte čerstvý bochník chleba nebo bagety k večeři, ale plány se nečekaně změní, a pečivo zůstane nevyužité. S postupem času pak pečivo ztrácí svou původní kvalitu a často končí v koši. Jak se tomuto plýtvání vyhnout a prodloužit životnost pečiva? Chlebový someliér Stanislav Janíček ze Svazu pekařů a cukrářů v ČR nabízí...
Za dalšími dobrotami do Jizerských hor
Na konci roku 2010 vznikla nová značka pro výrobky z oblasti Jizerských hor, Regionální produkt Jizerské hory. Pod touto značkou najdete výrobky řemeslníků, zemědělců a potravinářů, kteří v oblasti Jizerských hor a Frýdlantska vytvářejí produkty spjaté s tímto regionem. Tentokrát se zastavíme u dvou vítězných potravinážských produktů, za nimiž se...
Značka Regionální produkt Jizerské hory, kterou spravuje MAS (Místní akční skupina) Frýdlantsko, je jednou ze čtyř regionálních certifikovaných značek Libereckého kraje, mezi něž dále patří regionální značka Krkonoše originální produkt, Regionální produkt Český ráj a Regionální produkt Lužické hory a Máchův kraj. Značka Regionální produkt Jizerské...
Od 10. ledna 2026 se mění způsob certifikace rybolovných úlovků, který má zajistit, aby se na trh EU nedostaly produkty z nezákonného nehlášeného a neregulovaného rybolovu. Z papírových se přechází na elektronické formuláře, mění se systém hlášení dovozů. Dovozci budou ryby a rybí produkty povinně hlásit v novém digitálním systému CATCH. Tento...
Luštěniny a jejich význam v lidské výživě
Pokrmy z luštěnin nejsou dlouhodobě u většiny obyvatel České republiky příliš oblíbeny. Přitom luštěniny patří k potravinám, které se konzumují již po tisíciletí a ve výživě lidí působí pozitivně. V České republice se spotřeba dlouhodobě pohybovala kolem 2,5 kg/osobu/rok, v posledních letech hlavně v souvislosti se stoupajícím počtem vegetariánů...
Rozumně vytvořená strava od odborníků
Co je pro nás z hlediska výživy zdravé, a naopak proč bychom některé potraviny měli omezit? Nebo jak se postavit k veganství a stravě s vyloučením živočišných produktů včetně masa? To jsou zcela běžné otázky, s nimiž se setkáváme a zamýšlíme se nad jejich významem. Respektovaný americký vědec Eric Verdin například tvrdí, že díky promyšlenému...
Jedním z loni oceněných výrobků v soutěži Regionální potravina roku v kategorii Nápoje je Nebílovský mošt. K jeho výrobě s příchutí jablko-hruška je použito ovoce z nebílovských sadů. Základem nápoje jsou jablka doplněná o sladké odrůdy hrušek (Lucasova, Klappova), aby chuť moštu byla jemná a vyvážená. Mošt je ošetřen pouze šetrnou pasterizací v...
V České republice se nedávno objevil nový funkční nápoj pod názvem Erebos (výrobce: White, s.r.o.). Tento nápoj je výsledkem úspěšné implementace výsledku výzkumu, vzniklého, mimo jiné, v rámci řešení projektu MZe (projekt č. QK1910103; České bylinky pro nové potraviny podporující zdraví populace). Na jeho produkci se významnou měrou podílel tým...
Kompenzace škod způsobených mrazy u ovocnářů
Letos ovocnáře postihly zejména jarní mrazíky a velice se to dotklo potenciální úrody. Proto i žádala Ovocnářská unie České republiky o pomoc nejen stát ale i Evropskou unii, škody šly totiž napříč i okolními státy. K představení této tak úctyhodné organizace ještě uveďme, že má aktuálně v členské základně 580 členů a to nejen ovocnářů, ale i...
Nejen o zdravém pití je život podnikatele
O záchraně vzácného pramene Vratislavické kyselky se ví jediné. Už zase tato až zázračná voda teče.
Rodinné přátelství s majitelem firmy Kitl, který je českým výrobcem sirupů a minerálních vod, vedlo Miloně Čepelku natočit sérii nových reklamních spotů. Hlavní tváří kampaně je tak dobře známý populární český cimrmanolog, herec, básník, spisovatel a rozhlasový moderátor Miloň Čepelka. Nejen téma spotů, ale celé natáčení svědčilo o sdílení...
Ministerstvo zemědělství (MZe) připravilo sérii karet s různými druhy potravin, na kterých jsou podrobně, a přitom srozumitelně, vysvětleny údaje z potravinových etiket. Infografika je veřejně dostupná a určená především veřejnosti. Jejím cílem je usnadnit lidem nákup jídla, případně informovat i o jeho složení, kvalitě, skladování nebo původu.
Ne každý ví, že zakladatel řetězce KFC Colonel Harland Sanders vyrůstal na zemědělské farmě v Henryville ve státě Indiana, kde vykonával všechny potřebné práce. Když mu bylo šest let, tak mu zemřel otec a malý Harland se musel navíc začít starat o mladšího bratra a sestru. Povinnost postarat se o sourozence ho donutila v pouhých sedmi letech se...
Spory o to, kdo může za drahé máslo, pokračují. Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) se přidal k premiérovi a svému stranickému šéfovi Petru Fialovi a za jednoho z viníků označil šéfa ANO Andreje Babiše a holding Agrofert. Babiš oběma politikům vzkázal, že jsou klauni.
V letošní soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje v kategorii Masné výrobky tepelně opracované získala prestižní ocenění Královská klobása z Udírny Plzák v Plzni. Nebylo to první ocenění. Stejnou visačku kvality získala malá rodinná firma před čtyřmi lety za Zlatý bůček. Jelikož právo prezentovat se značkou Regionální potravina trvá čtyři...
Den regionálních potravin v Chanovicích
I když zatažená obloha nevěstila příjemné podzimní počasí, přišlo první říjnovou sobotu na 17. ročník Dne regionálních potravin 2024 do areálu skanzenu v Chanovicích více než dvě stovky návštěvníků. Obdobně, jako v předchozích letech zde byl připraven od deseti hodin bohatý program. V jeho hlavní části se konal malý farmářský trh pěstitelů, výrobců...
V Agrárním a Potravinářském obzoru doslova bráníme naše české zemědělství a formou článků ukazujeme, jak není dobré spoléhat jen na dovozy agrárních komodit. Taky uvádíme příklady těch, co ve své síti jak prodejní v obchodech, tak gastronomické upřednostňují naše české potraviny. Pravidelně se v jednotlivých číslech proto věnujeme i iniciativě...























